„Ptasie” Teściowej

Zbliża się weekend, więc trzeba pomyśleć o czymś słodkim do kawy ; ) W ten weekend będzie ciasto z masą krówkową (mąż sobie zażyczył), natomiast Wam dzisiaj chcę polecić „ptasie” Teściowej : ) W sam raz na ciepłe dni, idealne do kawy : )

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 duże śmietany 12 %
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kostki miękkiej margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 2 galaretki
  • garść ulubionych owoców
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • mleko (ok. 1 szklanki) do nasączenia biszkoptów
  • opcjonalnie – 2 łyżki kakao

Wykonanie:

  • Galaretki rozpuściłam w 800 ml gorącej wody i odstawiłam  do wystygnięcia.
  • Mleko podgrzałam, rozpuściłam w nim żelatynę i także odstawiłam, aby ostygło.
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i poukładałam w niej biszkopty nasączone mlekiem.
  • Miękką margarynę utarłam z cukrem i jajkami.
  • Do masy dodałam najpierw kakao, a potem śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszałam.
  • Mieszając masę powoli dodawałam wystudzone mleko z żelatyną.
  • Gotową masę przelałam do tortownicy.
  • Na lekko tężejącą masę delikatnie powciskałam (aby nie wypłynęły, gdy dodam galaretkę) pokrojone banany i winogrona (bo akurat takie owoce miałam w domu) i już prawie gotowe ciasto odstawiłam do lodówki.
  • Na koniec, na owoce wylałam tężejącą galaretkę.
  • Ciasto ok. godziny musi chłodzić się w lodówce, aby całość dobrze stężała.

Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało i „ptasie” Teściowej zapiszecie na liście ulubionych Waszych przepisów ; ) Pozdrawiam Was ciepło!! : )

P.s. W zakładce „KULINARIA” znajdziesz więcej przepisów na pyszne ciasta. Zapraszam serdecznie! : )

To moje początki blogowania. Każdy "Like" lub udostępnienie to dla mnie motywacja, więc jeśli spodobał się Tobie artykuł, będę wdzięczna, jeśli podzielisz się nim : )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.