Ciasto z masą krówkową – bez pieczenia

To jedno z ulubionych ciast mojego męża. W weekend świętowaliśmy jego urodziny oraz naszą rocznicę ślubu (tu znajdziesz wpis na ten temat) i planując poczęstunek poprosiłam, aby mąż zdecydował, które ciasto mam przygotować. Był więc tort, kolorowe galaretki, kawa i ciasto z masą krówkową. 

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):

  • 1 duża paczka herbatników maślanych
  • 1 krem karpatka (gotowy po dodaniu zimnego mleka)
  • 1 duża paczka krakersów
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 500-600 ml śmietany 30%

Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, a potem ułożyłam herbatniki. Na herbatniki wyłożyłam krem do karpatki, który przygotowuje się na zimo – do proszku dodaje się zimne mleko i miksuje 3 minuty. Na krem wyłożyłam krakersy, a potem masę krówkową, którą znowu trzeba przykryć krakersami. Na koniec ubiłam bitą śmietanę (nie dodaję cukru pudru) i wyłożyłam na krakersy. Gotowe ciasto posypałam kawą (można użyć także np. kakao, wiórki kokosowe, płatki migdałowe) i odstawiłam na 3 godziny do lodówki, aby ciasto „przeszło” i aby herbatniki oraz krakersy zrobiły się miękkie.

Ciasto jest łatwe w wykonaniu, nie trzeba go piec i idealnie pasuje jako dodatek do smacznej kawy. Polecam : )

P.s. Na moim blogu znajdziesz także przepisy na: jagodowo- malinową piankę z białą czekoladąkubusiowe ciastobabkę czekoladową z orzechami laskowymi i wiele innych pyszności : )

To moje początki blogowania. Każdy "Like" lub udostępnienie to dla mnie motywacja, więc jeśli spodobał się Tobie artykuł, będę wdzięczna, jeśli podzielisz się nim : )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.